הגיאוגרפיה והאקלים של וייטנאם - על רגל שניה.
בהמשך לפרק הקודם (פרק 1) זהו החלק בו אני סוקר את העובדות על הגיאוגרפיה והאקלים של וייטנאם לקראת טיול מאורגן בוייטנאם.
שיטחה של וייטנאם הוא כ 331,688 קמ"ר עם טופוגרפיה המורכבת גבעות והרים המיוערים בצפיפות גבוהה. שטח הקרקע המישורית משתרע על כ- 20% מהקרקע בעוד שההרים והגבעות הקטנות משתרעים על 40% כל אחד. מתוך כלל השטח תופסים היערות הטרופיים כ-42%.
צפון ויטנאם מורכב ברובו משטח הררי ומדלתת הנהר האדום. פנסיפן (Phan Xi Pang) הינו ההר הגבוה בויטנאם ומתנשא לגובה של 3,143 מטרים. הדרום מחולק לשפלת החוף, שרשרת פסגות אנאם, יערות נרחבים ואדמה ענייה. חמישה מישורים שטוחים יחסית של אדמת בזלת גורמים לכך שהשטח ההררי אחראי לכ- 16% מהקרקע החקלאית של המדינה ול-22% מהשטח המיוער הכולל שלה.
דלתת הנהר האדום (הידוע גם בשם הונג סונג) הינה אזור שטוח בגודל של 15,000 קמ"ר. האזור קטן יותר מדלתת נהר המקונג אך מפותח יותר ומיושב יותר בצפיפות. פעם היתה הדלתא מפרצון של מפרץ טונקין אך במשך אלפי שנים היא מתמלאת במשקעים של אדמת סחף מהנהרות וזזה כ-100מטר לתוך המפרץ מדי שנה.
הדלתא של המקונג, המשתרעת על כ-40,000 קמ"ר היא מישור נמוך (לא יותר מ 3 מטר מעל פני הים בכל נקודה) ומחורץ לאורכו ולרוחבו על ידי מבוך של תעלות ונהרות. הדלתא מאופיינת בקרקעות סחף כבדות ופוריות והכמות הרבה של המשקעים והסחף הזורמים לדלתא ע"י נהר המקונג ויובליו גורמים לכך שהיא מתקדמת כ- 60-80 מטר אל תוך הים מדי שנה. במרכז הדלתא הקדומה ממוקמת העיר הו צ'י מין ומבוך
התעלות ופלגי המים מכיל וקילומטרים רבועים רבים של שדות אורז.
בשל הבדלים בקווי הרוחב באיזורים השונים בויטנאם ובשל הגיוון הטופוגרפי נוטה האקלים להשתנות במידה ניכרת ממקום למקום במדינה. בעונת החורף או בעונה היבשה, בערך בין נובמבר לאפריל, רוחות המונסון מכות בדרך כלל מכיוון צפון מזרח לאורך חופי סין ברחבי במפרץ טונקין, ואוגרים לחות רבה. כתוצאה מכך עונת החורף ברוב חלקי ויטנאם יבשה בהשוואה לעונה הגשומה היא הקיץ.
הטמפרטורה השנתית הממוצעת היא בדרך כלל גבוהה יותר בדרום מאשר בצפון ובמישורים הנמוכים מאשר בהרים וברמות. הטמפרטורות בערבות הדרומיות (הו צ'י מין סיטי ובדלתא של המקונג) משתנה פחות, ונעה בין 21 לבין 28 מעלות צלסיוס במהלך השנה. שינויי הטמפרטורה בהרים וברמות בצפון הם הרבה יותר דרמטיים והטמפרטורות עשויות להשתנות מ -5 מעלות צלסיוס בדצמבר וינואר עד 37 מעלות בחודשים יולי ואוגוסט.
מתי לצאת לטיול בויטנאם?
בוייטנאם ניתן לטייל כל השנה והעיתוי משתנה בהתאם למסלול הטיול ובשל העובדה שיש הבדלים מהותיים בין האקלים בדרום לזה בצפון (לדוגמה: בעונה הגשומה יבש בדרום אך מאוד רטוב בצפון). למרות זאת החודשים הטובים ביותר לטיול בויטנאם נחשבים בין נובמבר למרץ בעונה היבשה והלא חמה.
.
טיולי בוטיק קולינריים עם השף שלום שטרית. טיול לוייטנאם קמבודיה ולאוס, טיולים קולינריים לאיטליה ,צרפת ,סלובניה וקפריסין הכוללים מפגש עם המטבח המקומי ולימוד רזיו.